אמונות

מהי אמונה?

אמונה היא המשקפיים דרכם האדם רואה את העולם. אמונה היא הסיפור שאנחנו מספרים לעצמנו. אמונה נחווית כמו חוק. אבל היא לא חוק ולא ניתנת להוכחה. אמונה היא סובייקטיבית.

האמונות מכוונות את חיינו ומבהירות לנו את המציאות. האמונות מסבירות לנו את העקרונות לפיהם פועל העולם.

אמונות מעורבות בכל תחומי חיינו – אמונות שלי ביחס לעצמי, לאחרים, לזוגיות שלי, למצב הכלכלי שלי, למצב החברתי שלי, לבריאות שלי ועוד עוד ועוד... לאמונות השפעה דרמטית על מי שאנחנו ועל מציאות חיינו. 

אמונה היא בבחינת 'נבואה שמגשימה את עצמה'. כך למשל אם אני מאמינה שאני שמנה כי... (ולא משנה מה הנימוק), האמונה הזו תשפיע על הרגשות, המחשבות וההתנהגות שלי באופן שיוביל אותי להרגלי אכילה שיגרמו לי לשמר את ההשמנה.

אמונות יכולות לחזק אותנו ולהחליש אותנו.

לכל אדם ישנן אמונות ברובד הגלוי - ברמה המודעת. לצידן ישנן אמונות ברמת תת המודע שמנהלות אותנו מבפנים מבלי שיבין זאת. 

כך למשל אישה שמנה מאוד שבילדותה עברה התעללות מינית. אירוע אשר הודחק לתת המודע באופן בו היא לא זוכרת כי התקיים. אותה אישה יצרה לעצמה, ברמה הלא מודעת, אז באותו האירוע או בשנים שלאחריו, אמונה, לפיה גברים הם מסוכנים וכאשר היא שמנה הם לא מתעניינים בה. אמונה זו מנהלת אותה מבפנים ופועלת לשימור שכבת השומן המגנה על אותה אישה מפני הגברים ה'מסוכנים'. 

כיצד נוצרת אמונה?

אמונה נוצרת מתוך התנסות, חוויה, למידה. רוב האמונות שלנו נוצרו בתקופת הילדות מתוך חוויות שונות ומשונות – דרמטיות או יום יומיות, חוויות חד פעמיות או מתמשכות, בהתאם לפרשנות הסובייקטיבית שניתנה לאותו אירוע או לאותה התקופה ובהשפעת דמויות משמעותיות בחיינו 0הורה, מורה וכדומה). אמונות נוצרות גם בהשפעת אמצעי התקשורת. 

אמונה נוצרת מתוך מנגנון המכונה 'הכללה'. המוח שלנו מוצף במידע כל הזמן. על מנת להתמודד עם שטף המידע המציף אותו משתמש המוח בשלושה פילטרים – השמטות, עיוותים והכללות. פילטר ההכללות יוצר אמונותהכללה היא הדרך של המוח לייצר חוקים מנגנון שמאפשר למידה וקיצורי דרך. לעיתים ההכללות שגויות ומייצרות אמונות מגבילות.

מהן אמונות שורש? אמונות שורש הן אמונות שהוטבעו בנו בגיל מאוד צעיר והן הבסיס והמניע לכל ההחלטות ולכל ההתנהגויות. אלו האמונות העמוקות והמכאיבות ביותר לגבי עצמנו, ברמת הזהות ולכן יש להן השפעה נרחבת על מספר תחומי חיים. אמונות השורש נצרבות בתת במודע כבר בילדות המקודמת והן תוצאה של פרשנויות מעוותות ותחושות קשות בעקבות אירועים מסוימים שקרו. זו נקודת מבט ילדית שמתקבעת וממשיכה אתנו לבגרות, מנהלת אותנו כל הזמן גם כאשר היא כבר לא רלוונטית לחיינו. 

מהי אמונה מגבילה?  אמונה מגבילה היא אמונה או החלטה שאנו מקבלים לגבי עצמנו או על העולם, אשר מגבילה את אורח חיינו. אמונה מגבילה היא תולדה של אמונות השורש ומתמקדת בהקשר או בתחום מסוים. סביר להניח שאם לא היתה אמונות שורש לא היו נובטות האמונות המגבילות. אמונה מגבילה היא אמונה שמצמצמת את הגמישות בחיי האדם ומגבילה את טווח פעולתו. 

לדוגמא - 

אני לא מספיק טובה = אמונות שורש

אני לא יודעת ללמוד... אני לא אצליח לעשות פסיכומטרי... וכדומה = אמונות מגבילות

תהליך היווצרות האמונות המגבילות - אם אני לא מספיק טובה, אז למה לי למה להשקיע??ממילא אכשל... אז אני אלך לשחק / לישון / לסרט במקום ללמוד למבחן, ואכן... אני נכשלת במבחן – הנה, קיבלתי הוכחה לכך שאני לא מספיק טובה אז... זו הוכחה למשהו שאני כבר יודעת... ואז אני פוגשת חברה והיא אומרת לי "עזבי... פסיכומטרי זה לא בשבילך"... הנה עוד הוכחה וזה עוד מקבע ומחזק את אמונות השורש ואת האמונות המגבילות... 

בתהליך nlp נפעל לחשוף את אמונות השורש השליליות של המטופל ואת האמונות המגבילות שנלוות אליהן. אמונות אלו שוכנות ברובד העמוק ביותר של המטופל, ברמת תת המודע ומנהלות אותו מבפנים. אנו נפעל לשנותן לאמונות רצויות ומקדמות לעבר השגת המטרה. 

בארגז הכלים של מנחה NLP מגוון טכניקות יעילות לחשיפת ולשינוי אמונות.  


בואי לפרוץ את הגבולות של עצמך ולחולל את השינוי שתמיד רצית!

הצעד הראשון שלך לשינוי - התקשרי אלי לתאום מפגש הכרות  -  052-9467177